6 Temmuz 2009 Pazartesi

Harem nesıl bir yer

Peki o zaman? Bu Harem nasıl bir yer kardeşim?

Kısa ve net bir fx15 lida yılan yağı karınca yumurtası xacc cevap verelim: Tek hakiminin Valide Sultan olduğu (yani padişah anasi) kendisine ait, hünkarın bile bozamadığı çok kesin kuralları bulunan yüzlerce genç hatunun, dönemin eğitim anlayışına göre en iyi eğitimi gördüğü, sonucunda da düvel-i muazzama nın önemli devlet adamlarıyla evlendirilerek telli-duvaklı-çeyizli gönderildiği bir bayanlar mektebidir.

Saraya esir alınarak veya satın alınarak alınan cariyeler “Acemi” statüsü ile saraya girerler. Bunların Osmanlı Padişahı görüşebilmesi namümkündür. Öncelikle padişahla karşılaşabilecek, konuşabilecek bir eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir. Eğer bunların içinden gerek zekası, gerek güzelliği ve kabiliyetleri ile dikkati çeken birisi olursa bunlar daha özel bir eğitime tâbi tutulurlar ki saraydaki 500-600 cariyenin ancak %10′u bu guruba girebilir. Bu %10′un içinden onları yetiştiren kalfalar ve Valide sultanın dikkatini çekebilenler ancak, has odalık olabilir ki bunlar padişahın özel hizmetlisi konumundadır.

Eğer Has Odalık olarak ayrılan cariyeler padişahın dikkatini çekmeyi başarabilirlerse, yani padişahla karı-koca hayatı yaşarsa ikbal mertebesine yükselir. Genellikle de ikballer padişahın çocuğunu doğurduğunda Kadın Efendi olurlardı. Bunun bir üst mertebesi Kadın Efendinin Valide sultan olmasıdır ki o da ancak doğurduğu çocuk tahta çıkarsa mümkündür .Özetle bütün kıyamet 600 cariyenin içinden aynı anda sayıları dördü beşi geçmeyen Kadın Efendi ve İkballer yüzünden kopmakta.

Devamı sonraki yazıya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder